Πρέπει οι έγκυες γυναίκες να εμβολιαστούν κατά του COVID-19;

Μια πρόσφατη ανασκόπηση στο περιοδικό Vaccines εξετάζει εάν οι κίνδυνοι της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID-19) σε έγκυες γυναίκες δικαιολογούν τους σπάνιους αλλά σοβαρούς κινδύνους που ενδεχομένως συνδέονται με τη χορήγηση εμβολίων COVID-19 σε έγκυες.

Οι έγκυες γυναίκες έχουν ανοσοποιηθεί εδώ και δεκαετίες έναντι ορισμένων λοιμώξεων όπως ο τέτανος, ο κίτρινος πυρετός, ο κοκκύτης και η γρίπη, για να μειώσουν τη συχνότητά τους και την επακόλουθη ασθένεια και θάνατο. Ωστόσο, τα επί του παρόντος ανεπτυγμένα εμβόλια COVID-19 δεν προσφέρονται προς το παρόν σε έγκυες γυναίκες επειδή πρέπει να αξιολογηθούν ως προς την ασφάλεια τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο. Τα δεδομένα εξακολουθούν να συσσωρεύονται για να υποστηρίξουν την ασφάλεια των εμβολίων COVID-19.

Ωστόσο, τα νέα εμβόλια δεν υποβάλλονται σε κλινικές δοκιμές σε έγκυες γυναίκες, οι οποίες τυπικά αποκλείονται από τέτοιες ομάδες. Στην τρέχουσα πανδημία, υπήρχαν αρχικές, περιορισμένες ενδείξεις ότι ο COVID-19 μπορεί να έχει πιο σοβαρή εμφάνιση στην εγκυμοσύνη και μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο. Αυτό δεν έχει ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό ή την εκτέλεση κλινικών δοκιμών στα περισσότερα από τα διαθέσιμα εμβόλια COVID-19.

Χωρίς τέτοια στοιχεία, αρκετοί ειδικοί φορείς συνέστησαν να χορηγηθούν σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες αυτά τα εμβόλια. Αυτό οδήγησε στην καθυστερημένη ένταξη αυτών των ομάδων σε μερικές δοκιμές εμβολίων.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι νεαρές γυναίκες τυπικά χαμηλού κινδύνου COVID-19 αλλάζουν, κατατάσσοντάς τες σε μια κατηγορία με υψηλότερο κίνδυνο για επιπλοκές του COVID-19. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αλλαγές στη φυσιολογία του αναπνευστικού αυξάνουν την ευπάθεια της εγκύου σε πιο σοβαρές ασθένειες μετά από πνευμονικές λοιμώξεις.

Γενικά, ο COVID-19 στην εγκυμοσύνη συνδέεται με υψηλότερη πιθανότητα νοσηλείας, εισαγωγής στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και θεραπείας με επεμβατικό ή μη επεμβατικό αερισμό, καθώς και υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Παρά το χαμηλό ποσοστό σοβαρής σοβαρής νόσου COVID-19 σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας συνολικά, οι εισαγωγές στη ΜΕΘ απαιτήθηκαν περίπου σε 10,5 ανά 1.000 έναντι τεσσάρων σε έγκυες και μη έγκυες γυναίκες, αντίστοιχα.

 

Πηγή: https://www.news-medical.net